Jakthundsträning

En av våra valpa, Puff första gången i hägn med vildsvin

Här kan ni se Puff eller Kajtek som vi numera kallar honom, när han var i ett vildsvinshäng för första gången. I videoklippet är han 11 månader. Ibland kan man släppa lite tidigare men jag brukar rekommendera att börja först när hunden är ca 1 år. En hund som är yngre än 1 år, kan påverkas mer och tycka att det känns jobbigt om den blir påsprungen och det kan ta ett tag innan den kommer över det. Även om den skulle råka bli påsprungen så släpper det med tiden och hunden kommer att få tillbaka modet och våga ge sig an vildsvinen igen.

Vår äldsta hane Arawel 2012 när han var ett år

I videoklippet kan ni se Arawel när han var ett år gammal och tränar med två vildsvin i ett hägn. Han har mycket energi och vill verkligen få fart på vildsvinen.

Arawel med några envisa vildsvin i hägn

I filmklippet här nedan, kan du se Arawel som skäller på några ganska tama vildsvin i ett hägn. De är de så kallade vildsvinen för nybörjarhundar och de står mest och äter och inte bryr sig om hundarna. Arawel lyckas få dem lite i rörelse i varje fall.

Träningsläger och träffar
Jag vill att alla som har en Gonczy Polski, ska lyckas träna upp en så bra jakthund som möjligt och försöker därför hjälpa till, när jag kan och har tid. Det går alltid bra att kontakta mig om du har någon fråga. Jag engagerar mig i rasen och anordnar träffar på våra olika träningshägn i Sverige och organiserar omfattande träningsläger i Polen med både spårträning och vildsvin i hägn, för att på så vis kunna vara med och stötta och ge tips och råd om hur och vad jag tror kan ge bra resultat.

På träningslägret i Polen, får var och en vara med och lära sig hur man på bästa sätt, lägger spåret. Hur man bör göra, för att träna hunden och vad man inte bör göra, för att inte förstöra det du redan byggt upp. Man får lära sig att läsa av hunden och förstå, vad den tänker och varför. Vi tränar även i hägn och stöttar om hunden behöver det. Målet är att varje hund ska känna sig trygg i situationen med vildsvinen och att den, efter ett läger ska fungera och veta hur den ska hantera vildsvin.


"Var med en vän på godsjakt i helgen.. 
Fick äran att följa med Christer å hans sjuuukt mäktiga hundar ut å vassen under en jakt. Och jag säger bara wow vilka hundar, och vilken husse! Aldrig sett ett sånt hundarbete och energi mellan husse och hundar!
Denna hundras har verkligen fått mig bli imponerad och förälskad!
Åter igen stort tack för denna upplevelse!
Tomas.
2020 12 16"

5 Stjärnor ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Social träning, inkallning och skogsvana

I första skedet är det är lämpligt att börja träna sin hund på lydnad, inkallning och skogsvana. Hunden måste känna att det är Husse eller Matte som är den roligaste i världen att vara med och får detta per automatik, genom dagliga skogspromenader med lek och bus. Det är alltid bra att ha med någon liten godisbit, så man enkelt kan motivera hunden att lyssna till de olika kommandona du ger. Ju mer tid på träning du lägger på din hund, desto mer kommer du att få igen det, när väl jakten ska komma igång. Försök redan från början att låta hunden gå lös mycket, det gör att hunden inte känner behov av att "smita ifrån dig" utan den vet att den är en kompis och kommer då gärna till dig. Givetvis ska du vara försiktig vid vägar osv. så hunden inte skadas, men ju mer den får gå lös med dig, desto enklare blir det att ha en hund. Låt valpen söka ut i skogen om den vill det, han gör ingen skada i ett tidigt skede, men självklart ska den inte börja driva djur hej vilt utan att du kan kontrollera det. När hunden blir äldre, så kan det vara en fördel att ha den i koppel när du går i skogen, för att den ska kunna koncentrera sig på promenaden, istället för att hela tiden vilja dra iväg och söka och  du hela tiden behöver kalla in hunden för att den inte ska dra till skogs. Det är med andra ord en balansgågn, men i mitt fall är det så att jag börjar koppla hundarna när de börjar ta ut svängarna för mycket. Sen är det ändå så, att jag kan gå med mina hundar lösa i skogen, en och en, på grund av den lydnadsträning jag lagt ner, utan att de sticker ifrån mig, om jag inte ger kommandot.

Spårträning

Den första träningen är skogsvanan, men man kan redan i ett mycket tidigt skede, börja träna spår. De första spåren ska vara mycket korta och lätta för valpen att lösa. Man kan börja med något den lille tycker är gott, t ex. en korvbit i trädgården, runt huset eller något liknande. Det är alltid bra om denne lyckas och kom ihåg att berömma hunden, både under tiden den arbetar och efter lyckat arbete. När korvbitarna fungerar perfekt kan man utveckla det och väcka intresset för vildsvinsklövar och vildsvinsskinn och lägga spår genom att dra dessa i enklare terräng i skogen eller på någon äng. Man kan sedan även börja skifta detta med blod och då blod och skinn från det vilt man ska jaga, (vildsvin) för att prägla mest på det.

Träning i vildsvinshägn

Innan man släpper in hunden i ett hägn med vildsvin, ska den vara mogen för det, både psykiskt och fysiskt. Det är ganska individuellt för hundarna, hur deras mognad är och man kan i vissa fall börja redan vid 7-8 månaders ålder, men en tumregel är att hellre vänta tills den är omkring ett år, för även om hunden kan verka mycket mogen, så kanske den blir översprungen och eventuellt skadad och det kan sätta sina spår psykiskt även om hunden är mycket mogen fysiskt. Med mogen fysiskt, menar jag att den ska vara i princip färdigväxt, men främst att den inte är valpig i sitt beteende utan att den är snabb och smidig och snabbt kan komma undan. Jag brukar oftast låta hundarna, få skälla lite utanför ett hägn, redan i tidig ålder, och gärna att det är en erfaren hund inne i hägnet som visar för unghunden vad man gör med vildsvin. Gonczy Polski har ofta ett starkt psyke och tar inte så allvarligt på om den får sig en smäll eller två, men det är ändå dumt att riskera, för om det sänker självförtroendet, så tar det lång tid att arbeta bort det. När man tränar i vildsvinshägn, har man chansen att vara med och kontrollera och styra situationen och man ser dessutom om hunden är lite för het eller om den jobbar på bra med lagom distans till vildsvinen. Är den lite skärrad för dem, så är det lika bra att bryta och komma åter en annan gång och hoppas på att den har mognat.